Mar 29, 2024, 10:23 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


Dayanma yapısına etkiyen kuvvetler

Başlatan Mustafba, Tem 07, 2019, 12:25 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mustafba

Merhabalar hocam,
TBDY-2019 da 16. Bölümde, dayanma yapılarıyla ilgili kısımda (16.12.) dayanma yapısına etkiyen toplam toprak basıncının bileşkesinin hesaplanması için bir denklem verilmiş (16.23.). Bu denklem içinde duvarın kendi ağırlığı hesaba katılmamış, biz nasıl hesaplarız? 

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Mustafba - Tem 07, 2019, 12:25 ösMerhabalar hocam,
TBDY-2019 da 16. Bölümde, dayanma yapılarıyla ilgili kısımda (16.12.) dayanma yapısına etkiyen toplam toprak basıncının bileşkesinin hesaplanması için bir denklem verilmiş (16.23.). Bu denklem içinde duvarın kendi ağırlığı hesaba katılmamış, biz nasıl hesaplarız? 

Dayanma yapilarinda hesaplarinizi bildiginiz uzere BIRIM METRE ye gore yaparsiniz. Bahsettiginiz formul TOPRAGIN YATAY etkisini size verir. Duvarin kendi agirliginin yatay etkisi olmaz(ancak depremde olur).  Bu baglamda, DEPREM HESABINDA , hangi ebatta duvar yapiyorsaniz bunun agirligini hesaplarsiniz ve deprem hesabinda bu agirligi isin icine katarsiniz...

Mustafba

Hocam duvarın ağırlığı ile hangi ivmeyi çarpmamız gerek (16.23.) nolu denklemde toprak itkisi bulunurken kv ile çarpılmış sizin tavsiyeniz nedir?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Mustafba - Tem 11, 2019, 04:45 ösHocam duvarın ağırlığı ile hangi ivmeyi çarpmamız gerek (16.23.) nolu denklemde toprak itkisi bulunurken kv ile çarpılmış sizin tavsiyeniz nedir?

Deprem kuvveti dediginiz kuvvet, atalet kuvvetidir ve F=m  x a  dir. Ne hesaplarsaniz hesaplayin. Burada  m kutleyi, a  ivmeyi temsil eder. Yani bir elemanda olusan atalet kuvvetin(deprem kuvvetini) bulmak istiyorsaniz, elemanin kutlesini olusacak ivme ile carpmaniz yetetlidir. Eger yatay ivme ile carparsaniz yatay deprem kuvvetini, dusey ivme e carparsaniz dusey deprem kuvvetini bulursunuz.

16.bolumde de dayanma yapilari icin hesaptan bahsedilmekte. Yasa onunde birtakim yaptirimlara maruz kalmamak icin bizde bu bolumde bahsefilen ivmeleri kullanmak zorundayiz. Zaten denklem 16.22 ye bakarsaniz yatay  deprem katsayisinin SDS  ivmesine bagli oldugunu gorursunuz. SDS de biyorsunuz duvari yapacaginiz yerdeki deprem tehlikesini gostetmekte. Besaplarimizda da bu degerleri KULLANMAK ZORUNDAYIZ.

Mustafba

Hocam ama denklem 16.23 de statik ve dinamik toprak basıncının bileşkesi bulunurken (kv) kullanılmış yani düşey deprem katsayısı, burda yatay deprem katsayısı(kh) neden kullanılmadı? Duvarın kendi ağırlığının etkisini bulurken de kv ile mi çarpmamız gerek o zaman?

ÇELİKKOLLU

kv yani dusey deprem etkisi direkt kh  'a baglidir. kv dusey deprem etkisini dikkate alirken hem kv' yi  (-) alip hesap yapacaksiniz(deprem dayanma yapisini yukari kaldirmak istiyor gibi), hem de kv' yi (+) alip yapacaksiniz(deprem dayanma yapisini yere gömmek istiyor gibi). Kombinasyonlarda  her ikiside olacak. Siz hesaplard kv yi aldiginizi zannetsenizde aslinda kv, kh'in bir fonksiyonu olarsk yonetmelikte goruldugunden, yatay SDs yi de dikkate almis oluyrsunuz.