Nis 16, 2024, 10:03 ös

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


13 m açıklık için kiriş dizaynı

Başlatan yusufefe, Eyl 03, 2016, 01:49 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yusufefe

Ahmet Bey Merhaba;

13 metre kiriş açıklığı geçmem gerekiyor. Bu açıklığı geçerken dikkat etmem gereken konular nelerdir?

Bindirme boyları, mesnet donatıları, ters sehim verme vb.


Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar

ÇELİKKOLLU

Bu soruyu sNirim size ozelden cevaplamistim..o yuzden tekrara girmiyorum..ancak yaniliyorsam  bana hatirlatin cevaplayayim.

bsrgngr

biz de öğrensek fena olmazdı aslında Ahmet bey:)

Mühendis.70

Ahmet bey bizede tasarımını dikkat etmemiz gereken kısımlarını açıklarsanız seviniriz.

ÇELİKKOLLU

13 metre acıkĺık, betonarmede , C30/C40  ve BCIII  kullandığimizı düşünürsek, rahatlikla geçebileceğimiz bir açıklık.

Böyle bir acıklıgı moment alan bir sistemde(klasik sistem)  de nasıl gecebiliriz dusünelim.

Oncelikle boyle bir sistemde ilk aklımıza gelen sorun, sehim sorunu. Bunu analiz etmek lazım.

13 metre acıklik orta bir acıklık ise işiniz biraz daha kolay. Orta acikliktan kastım, 13 metrelik açıklığın sol tarafinda da sağ tarafında da kirişlerin var olması yani devam ediyor olmasi. Bu takdirde buyük mesnet momentleri olusur ve 13 m. Lik kirişte olusacak moment azalır, dolayisiyle sehim azalir. Eger boyut sorununuz yoksa ve 13 metrelik kiriş orta aciklik bir kiriş ise 1300/15=85 cm yüksekliginde bir kiriş ile rahatlikla gecebilirsiniz. Eger 13 m lik aciklik bir kenar açiklık ise o takdirde 1300/12=100 cm kiris yüksekligi ile rahatca gecebilirsiniz.

Ama her zaman bu ebatlari yapmanız mumkün olmaz(mimari nedenler)

Bu kirislerde sehim ortalama olarak 1300/480=3 cm i gecmemeli(ayrintili sehim siniri icin bknz ts498). Eger yukarida bahsettigim boyutta bir kiris yaparsaniz zaten 3 cm e yaklasmazsiniz bile. Ancak daha kucuk ebatta (mesela70cm) bir kiris yaparsaniz, yada yuklemeler cok buyukse o takdirde 3 cm den daha buyuk deplasmanlar cikabilir. O takdirde kirise ters sehim verilir. Ters sehim nasl verilir onu anlatalim Hesapladiniz sehim 4 cm cikti. Sinır 3 cm. Sehim sınirı sağlanmıyor. O takdirde bu kirişe en az 1 cm ters sehim vermelisiniz ki 4-1=3 cm i yakalayin.Ancak uygulama da ters sehim olmasi gerekenden biraz fazla verilir , ama hicbir zamanda sehim miktari kadar verilmez. Ornegimiz de 4 cm.sehim vardi.sinir 3 cm idi. 2 cm ters sehim verilir ve normal sehim 4-2=2 cm olur. Sinır 3 cm oldugundan saglanır. Ters sehim icin kalip asamasinda kirisin altina wsit yukseklikte teleskop direkler dikilir.Sonra en ortadaki direk 2 cm yukseltilir onun yanindaki 1.9 cm, onun yanindaki 1.7 cm  gibi.( Sehim egrisini düsünün).Yani kiris ters u seklini alir. Isletme yukleri gelince bu kaybolur zaten.

13 m lik bu kiriste plastik paspaylari kullanmalidir(mutlak). 4 cm lik paspayina uyulmalidir.Bu kirisler de mutlaka vibrator kullanilmalidir(yuksek oldugundan) mumkunse dmax=12 gibi agregali beton kullanilmalidir. Donatilar arasi en az kullanilan en buyuk agrega capinin 2 kati olmalidir(min3-3.3.5cm,iki donati arasindaki net uzaklik dıştan dışa). Kirisin tamami etriye sıklaştırması yapılmalıdır. Kiriş üst donatiları da alt donatı sayısina eşit olmasina ozen gösterilmelidir. Bu kirislerin ortasında yada ortaya yakin bolgelerinde donati bindirmeleri yapilmamalidir.Donati bindirmeleri acikligin 1/4 u noktasinda sola yada saga yakın yapılmalıdir.Bu kirislerde etriye arasi mesafeler, donati arasi mesafeler tabiri caizse kumpasla olculmeldir. Mumkun oldugunca 2 sira donatidan kacilmali, kiris geniş tutulmali, donati caplari gerektigi kadar buyuk secilmelidir.Lb boylari aynen TS deki sartlar dahilinde  yapilabilir...