Nis 18, 2024, 09:56 ös

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


Çatlamış Kesit Rijitliği

Başlatan abdemirel, Ekm 11, 2019, 03:39 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abdemirel

Hocam Merhaba.Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ediyorum.
Çatlamış kesit rijitliği için kolon,kiriş ve perde için belirli katsayılar var. Biz analiz yaparken buları hangi aşamada kullanıyoruz bunu sormak istemiştim hocam. Fea analizi sırasında mı yoksa doğrusal analizde mi kullanıyoruz. Okuduğum kadarıyla tüm binalarda artık çatlamış kesit rijitlikleri kullanılacak.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: abdemirel - Ekm 11, 2019, 03:39 ösHocam Merhaba.Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ediyorum.
Çatlamış kesit rijitliği için kolon,kiriş ve perde için belirli katsayılar var. Biz analiz yaparken buları hangi aşamada kullanıyoruz bunu sormak istemiştim hocam. Fea analizi sırasında mı yoksa doğrusal analizde mi kullanıyoruz. Okuduğum kadarıyla tüm binalarda artık çatlamış kesit rijitlikleri kullanılacak.


Merhaba

Deprem kuvvetinin yer aldigi kombinasyonlarda CATLAMIS KESIT RIJITLIGI dediginiz ETKIN KESIT RIJITLIGINI kullanacaksiniz. Deprem kuvveti, kombinasyonda yok ise catlamis kesit rijitlige kullanmaniza gerek yok. Mesela G+Q kombinasyonunda kullanmaniz gerekmez. Ama G+Q+Ex+0.30Ey de kullanmaniz gerekir

MissCMEngineer

Ahmet bey, gerek meslek hayatımda gerek tez yazım sürecimde bilgilerinizden yazılarınızdan hayli faydalandım, öncelikle çok teşekkür etmek isterim. Bir sorum da benim olacaktı bu konuyla ilgili etkin kesit rijitliği çarpanlarını kullanmak için tüm sistemin betonarme mi olması gerekli? Yani mesela, bir yapı tasarlasak çerçeve betonarme ama döşemeyi ahşaptan modellemek istesek yahut çelik yapılarda ki profil saclı döşeme de betonarme sonuçta, çelik konstrüksiyon yapılarda da döşemede etkittirmemiz gerekir mi bu katsayıları?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: MissCMEngineer - Ekm 31, 2019, 01:19 ösAhmet bey, gerek meslek hayatımda gerek tez yazım sürecimde bilgilerinizden yazılarınızdan hayli faydalandım, öncelikle çok teşekkür etmek isterim. Bir sorum da benim olacaktı bu konuyla ilgili etkin kesit rijitliği çarpanlarını kullanmak için tüm sistemin betonarme mi olması gerekli? Yani mesela, bir yapı tasarlasak çerçeve betonarme ama döşemeyi ahşaptan modellemek istesek yahut çelik yapılarda ki profil saclı döşeme de betonarme sonuçta, çelik konstrüksiyon yapılarda da döşemede etkittirmemiz gerekir mi bu katsayıları?

Oncelikle size etkin kesit rijitligi kavraminin amacini yazayim. Bu amaci yazdigimda zaten siz kendini sorunuzun cevabini kendiniz vermis olacaksiniz.

Etkin kesit rijitliklerini DOGRUSAL HESAP ta kullanirsiniz. Zaten hesaplarinizda dogrusal hesap yogundur bimiyorsunuz. Dogrusal hesapta ne yapiyorsunuz? Malzemelerin dogrusal bolumunu kullaniyorsunuz(mesela gerilme-sekil degistirme). Kuvvet geliyor uzama yada kisalma okuyor yada dönme okuyor, kuvvet gidiyor uzama yada kisalma yada donme ortadan kalkiyor, eleman ilk haline dönuyor. Dogrusal hesap bu. Ancak siz dogrusal hesapta yapsaniz bir takim kabullerle malzemenin/elemanin/sistemin  dogrusal olmayan  kapazitesinden de yararkaniyorsunuz. Yani kalici sekil degistirmelerede  izin veriyorsunuz. Bunu nasil yapiyorsunuz? R  diye bir katsayi çikarmişız , deprem kuvvetini 8 yada 7 yada 6  vb   rakamlara boluyoruz. Bu takdirde dogrusal olmayan kisimdan da yararlaniyoruz  buraya kadar anlattiklarim bildiginiz seyler.

İste dogrusal hesap yaptigimizda, betonarme kesitteki dogrusal olmayan sekil degistirmeleri de hesabimiza yansitmak amaciyle bir kabul gelistirmisiz. Bu kabulle ayrintili hesaptan kurtulmusuz. Bu kabulude etkin rijitligi azaltarak yapmisiz. Cunku sekil degisiklikleri oldugunda bikirsiniz ki rijitlik azalir. Betonarme kesitte de akma olana dek biliyorsunuz en basta beton catlar...cok cok sonra akma olusur. Bu yuzden de etkin kesit rijitligi yerine catlamis kesit rijitligi de denir. İkisi de aynidir  Betonun catlamasi rijitligi tayin eder.

O halde, siz DOGRUSAL HESAP  yapiyorsaniz, sistEMinz ne oLURSA OLSUN(CELIK, AHSAP VB)  o sistem de betonarme bir eleman varsa, mesela bir tane betonarme kiris varsa yada bir tane betonarne kolon varsa yada betonarme  doseme varsa o betonarme elemanda etkin kesit rijitlugi(catlamis kesit rijitligini) kullanmalisiniz. Cunku o tek bir betonarme eleman kendi icerisibde dogrusal olmayan bir davranis mutlaka gosterir., catlar. Sizde etkin kesit rijitligini kullanarak bunu hesabiniza iyi kötü yansitirsiniz.