Ksm 12, 2024, 04:23 ös

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla

saplama kiriş

Başlatan TANER KAYA, Ağu 12, 2022, 05:12 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TANER KAYA

[tab
Merhabalar hocam. Fotoğrafta görüldüğü şekilde perdeden çıkan bir kirişin başka bir kirişe saplama olarak bağlanması sakıncalımıdır.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: TANER KAYA - Ağu 12, 2022, 05:12 ös[tab
Merhabalar hocam. Fotoğrafta görüldüğü şekilde perdeden çıkan bir kirişin başka bir kirişe saplama olarak bağlanması sakıncalımıdır.

Merhaba,

Esas olarak saplama kirisler ideal tasiyici sistemleerde  OLMAMASI gereken kirislerdir. Saplama kirisler yukleri cok farkli yerlere aktarir, saplandigi kirise tekil yuk etkisi verir ki bu buyuk kesme kuvveti demektir, ozellikle mesnetlere  yakin saplamakar  zaten kesme kuvvetinin buyuk oldugu bolgeye ekstradan tekil yuk kesme kuvveti verir. Bu baglamda  mumkun mertebe saplama kirislerden kacinmak gerekir. Ancak tasiyici sistemde mimariyi de bozmamak yada buyuk dosemeyi bölmek yada  kutlece agir bir duvar altina gibi nedenlerle bir-iki tane saplama kiris düşünulebilir.  Ancak ozellikle  saplamaya saplama yapmaktan hic ödünn vermemek gerekir. Saplamaya saplama yapilmaz.

TANER KAYA

https://www.hizliresim.com/91lpxpx

Mehabalar hocam. öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Hocam  benim özellikle sormak istediğim resimdeki K230 kirişi gibi perdeden (özelikkle perdenin etkili yönü olan uzun olduğu doğrultudan)  çıkıp çerçeve kirişine saplama yapılması konusuydu.  değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: TANER KAYA - Ağu 15, 2022, 11:55 ööhttps://www.hizliresim.com/91lpxpx

Mehabalar hocam. öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Hocam  benim özellikle sormak istediğim resimdeki K230 kirişi gibi perdeden (özelikkle perdenin etkili yönü olan uzun olduğu doğrultudan)  çıkıp çerçeve kirişine saplama yapılması konusuydu.  değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Perdeye bagli bir kiris yada kolona bagli bir kirisin diger mesnetinin dogal mesnetli olmasi(baska bir kirise  baglanmasi) tercih edilmemelidir. Perdeli+cerceveli sistemlerde  bu tür bolgesel birlesimler zayif noktalardir. Eger  dogal mesnet yerine  o kisimda da bir perde  yada kolon  olsaydi  söz kinusu perdelere  yük  aktarimi  daha duzgun olacak ve  perdenin uzun yön rijitliginden daha cok faydalanilmis olacakti.

bartayd

Ağu 15, 2022, 09:19 ös #4 Son düzenlenme: Ağu 15, 2022, 09:22 ös bartayd
Alıntı yapılan: ÇELİKKOLLU - Ağu 12, 2022, 10:06 ösMerhaba,

Esas olarak saplama kirisler ideal tasiyici sistemleerde  OLMAMASI gereken kirislerdir. Saplama kirisler yukleri cok farkli yerlere aktarir, saplandigi kirise tekil yuk etkisi verir ki bu buyuk kesme kuvveti demektir, ozellikle mesnetlere  yakin saplamakar  zaten kesme kuvvetinin buyuk oldugu bolgeye ekstradan tekil yuk kesme kuvveti verir. Bu baglamda  mumkun mertebe saplama kirislerden kacinmak gerekir. Ancak tasiyici sistemde mimariyi de bozmamak yada buyuk dosemeyi bölmek yada  kutlece agir bir duvar altina gibi nedenlerle bir-iki tane saplama kiris düşünulebilir.  Ancak ozellikle  saplamaya saplama yapmaktan hic ödünn vermemek gerekir. Saplamaya saplama yapilmaz.

hocam "saplamaya saplama yapmaktan" kasıt, saplama yapılan kirişe başka saplama yapmamak mı (yani bir kirişe 2 adet saplama yapılması) yoksa saplama yapan kirişe başka saplama yapmamak mı (saplayan kirişe başka kirişin saplanması)? ben burada saplama yapılan kirişe başka saplama yapılmamalı anlıyorum. fakat diğer saplama şekli uygun mudur?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: bartayd - Ağu 15, 2022, 09:19 öshocam "saplamaya saplama yapmaktan" kasıt, saplama yapılan kirişe başka saplama yapmamak mı (yani bir kirişe 2 adet saplama yapılması) yoksa saplama yapan kirişe başka saplama yapmamak mı (saplayan kirişe başka kirişin saplanması)? ben burada saplama yapılan kirişe başka saplama yapılmamalı anlıyorum. fakat diğer saplama şekli uygun mudur?

Dogal mesnetli  kiriş herzaman icin tercih EDILMEMESI  gerekli bir kiristir. Bir kirisin baska bir  kirise  mesnetlik yapmasinsan mumkun  mertebe kacinilmalidir. Yukarida benim bahsettigim, hic olmasini  istemedigim ise sizin de   dogru anladiginiz gibi   bir kirise mesnetli kirisin, basja bir kirise mesnetlik  yapmanasi durumudur.

Statik00

Hocam hayırlı günler sapalama kiriş hususunda yazdıklarınıza katılıyorum ama proje modellerken mecburen kullanmamız gerekiyor.

bu durumlarda kirişe saplamanın ortadan saplanması saplama alan kirişin çok uzun olmaması gövde donatısı kullanımı ve tamamen etriye sıklaştırması gibi önlemler alıyorum.
bazen sapma kirişini ise saplama yaptığım kirişten daha küçük boyutlandırıyorum.

özellikle 15 ve üzeri tabliyeli yapılarda ( Nevşehir-Niğde) 25 veya 30/60 kirişler kullanıp saplamalarıda daha az rijit olsun diye 45 veya 50 ye çekmek istemiyorum sizce saplama olan kirişlerin rijitliğini azaltmak bu tür yüksek yapılarda kar zarar dengesinde daha mı mantıklı yoksa azaltmak yerine saplama alan kirişi donatısal bazda güçlendirip rijitleştirmek mi daha makul.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Statik00 - Ekm 22, 2024, 12:49 ösHocam hayırlı günler sapalama kiriş hususunda yazdıklarınıza katılıyorum ama proje modellerken mecburen kullanmamız gerekiyor.

bu durumlarda kirişe saplamanın ortadan saplanması saplama alan kirişin çok uzun olmaması gövde donatısı kullanımı ve tamamen etriye sıklaştırması gibi önlemler alıyorum.
bazen sapma kirişini ise saplama yaptığım kirişten daha küçük boyutlandırıyorum.

özellikle 15 ve üzeri tabliyeli yapılarda ( Nevşehir-Niğde) 25 veya 30/60 kirişler kullanıp saplamalarıda daha az rijit olsun diye 45 veya 50 ye çekmek istemiyorum sizce saplama olan kirişlerin rijitliğini azaltmak bu tür yüksek yapılarda kar zarar dengesinde daha mı mantıklı yoksa azaltmak yerine saplama alan kirişi donatısal bazda güçlendirip rijitleştirmek mi daha makul.

Davranıs anlaminda saplamanin  yapilacagı esas kiris/cerceve  kiris digetine gore daha güçlü/rijit olmalidir. Esas kirisle saplama kirisler aradinda olmadi gerekli rijitlik farkinin  yapi yuksekligi ile ilgisi yoktur. Saplama kirisinizin her iki tarafida dogal mesnet oldugundan uc momentler/mesnet momentler sifırdir/sifira yakindir. Bu baglamda  saplama kirislerde en onemli hususun  orta deplasman olfugu ortaya cikar. Saplama kirislerde makul sehimi oranini   kontrol edip sagladiktan sonra  saplama kirisler uzetinde fazla calismaniza  vakit ayirmaniza gerek yok, sehimi iyi kontrol efin yeterli.