Mar 29, 2024, 11:07 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


DEPREM YÖNETMELIGINDE TEMEL ZIMBALAMA MESELESI

Başlatan ÇELİKKOLLU, Ara 15, 2016, 11:03 öö

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ÇELİKKOLLU

Zimbalama bir kesme kuvveti problemidir. Dolayisiyle zimbalama terimini okudugunuz yada duydugunuz yerde kesme kuvveti aklıniza gelsin.

Zimbalama nispeten ince elemanlarda sorun yaratir. Dolayisiyle yeterli kalinliga sahip olmayan,yada kesme kuvvetinin nispeten büyuk oldugu yerlerde zimbalama tahkikinin yapilmasına gerek vardir.

Zımbalama tahkikini mühendis icin önemlı yapan unsur ise zımbalama sorununun gevrek kırılmalara dolayısıyle ani göçmeye sebep olmasıdir.

Ulkemizde  betonarme yaygın oldügu için betonatme sistemleri baz alarak konuyu açacağım,halihazirdaki yönetmelgimiz ve Taslak TBDY2016 nın zımbalamaya bakışını anlatacağım.

Betonarme sistemlerde kirişsiz döseme sistemlerinde ve alan temellerde(radye) zimbalama önem arzeder. Çünkü bahsettigim bu sistemlerde nispeten kalın olmayan döşemeler kolonlara oturmakta yada tam tersi kolonlar nispeten kalın olmayan bu plaklara oturmaktadir.Dolayısıyle kolon  normal kuvvetleri (ki bu normal kuvvetlerin döşemede kesme kuvveti olarak adlandırabiliriz) plaklari delebilir. Yaptıgimiz hesapta zaten budur. Bu  kuvvet plaģı deliyormu delmiyormu ? Kolondan gelen normal kuvvet plakta bir kesme kuvveti olusturur dedik.Bu  kesme kuvveti  plaktaki bir kesme kuvvetine karsi koyan bir yuzey tarafindan karsilanir. Bu yuzeyin ne oldugu zaen TS de belirlenmiş dolayisiyle ben burada ayrintiya girmeyecegim. Sadece bir hatirlatma yapacagim. Zimbalamaya maruz cevreyi bulup ,plak kalinligi ile carparsaniz, zimbalamaya direnc gosteren yuzeyi bulursunuz.   bxd ebatinda bir kolonun  h  kalinligindaki bir plaga oturdugunu  dusunun, zimbalama cevreniz (b+h)×2+(d+h)×2 dir Bu  evreyode yukseklikle yani h ile carparsaniz kesmeye karsi  çalişan yuzeyi bulursunuz. Bu alanida betonun fctd  si ile carparsaniz yaklasik bu alanin kesmeye karsi dayanimini  tespit edebilirsiniz.Basitce hesap bu. Birtakim katsayilar ve moment etkileriide var tabi ama konu rahat anllaşılsın diye ben o katsayilardan bahsetmedim.Eger kolon normal kuvvetinin dosemexde olusturdugu kesme kuvveti yukarida buldugunuz degerden dusukse problem yok.Aksi takdirde zimbalama kuvvetinin sorun yarattigini soyleyebiliriz.

Halihazirdaki deprem yonetmeligimiz kat ďosemelerinde zimbalama tahkiki yaparken beton katkisini ve donati katkisinin beraber zimbalamaya karsi kullanilabilecegini söyluyor.Yani kat dosemelerinizde zimbalamaya karsı calışan yuzeyiniz eksikse zimbalama donatisi koyarak (zimbalama donatisi etriye şeklindedir) zimbalamaya karsi onlem alabilirsiniz. Ancak iş temel (radye) olunca zimbalama icin donnati katkisini hesaplarda kullanamiyorsunuz.Yani sadece beton zimbalama etkisini karsilamak zorunda. Şu anki yonetmelik boyle .Sizinde aklınizdan gecirdiginiz uzere sacma bir bakıs acisi,muhendis olarak biliyoruz ki donatiylada bu kuvvetleri alabiliriz.Ancak yonetmelige uymak zorundayiz.

Şimdi birde olaya taslak olanTBDY2016 dan bakalim.Muhtemelen son degisikliklerle beraber 2017 Subat gibi falan Resmi gazetede yayimlanacak bir yil sonra falanda yururluge girecek.TBDY2016 temel dede donati ile zimbalamanin ,ayni ust katlarda oldugu gibi alinabilecegini soyluyor.Bu iyi ve olmasi gereken.Kotu tarafsa bu hesap kesme kuvveti degerinin yani zimbalama kuvvetinin degerini dayanim fazlaligi katsayisi ile artirarak  tahkik yapmamizi istemesi.Yani dahada buyuk kuvvetlere gore zimbalama tahkiki yapacaksiniz.Bu artiran katsayi hakkindada bilgi vereyim.Su anki hesaplarimiz yaklasik D=1.5 du.Taslak yonetmelikde artik 2  ve 2.5.. Yani yaklasik %30 ile %70 arasinda daha buyuk zimbalama kuvvetlerine gore tasarim yapacaksiniz.Temelleriniz biraz daha  kalın olacak....



Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR