Ekm 16, 2024, 10:58 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla

kolon ve kiriş yerleştirme

Başlatan KAHRAMAN, Eyl 30, 2024, 01:46 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KAHRAMAN

Ahmet hocam selamlar;

Öncelikle ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

hocam ben inşaat mühendisi değilim ama atadan deden gelen beceri ve tecrübeler ile kendi kendime bir şeyler yapıyorum. sıva işleri seramik duvar örme tesisat işeleri kalıp çakma gibi bir çok işten anlarım. bu şekilde başlama sebebim bana vereceğiniz bilgileri inşaat mühendisliği terimleri ile değil de biraz daha anlayabileceğim şekilde yazmanız içindir.

hocam ben köyde bir inşaata başladım ve tek katlı bir eve kolonlar ekleyerek üstüne beton atmak ve ileride 2. belki belkii 3. kat yapabilecek şekilde bir tasarım yapmak için bayadır kafa yoruyorum ve sizin birçok yazınızı okudum çokk çokk teşekkür ederim bir çok bilgiyede ulaştım.

Ve soracaksınızdır proje ?? imar ??? hocam bunlar yok ama siz var sayarak yorumlarsanız çok sevinirim.

evin bulunduğu bölge izmir / aliağa  deprem bölgesi

evin zemini kayalık

ve eve bitişik bir başka blok tuğladan yığma bir ev vardır

[url=https://hizliresim.com/hkfxhe1][/url]

hocam resimlerini paylaştığım yapı şeklim bu olmak zorunda fakat sizden öğrendiğim kadarıyla sorun olduğunu düşündüğüm ( yada daha fazla bilgi bulamadığım için sorun olmayıp kabul edilebilir olup olmadığını bilmediğim ) konular var bunları sizle paylaşıp beni bir öğrenciniz gibi bilgilendirmenizi önemle rica ederim.

[url=https://hizliresim.com/4ik2afb][/url]

hocam ;

1. Bu yapıda tekil temeller ile perde ve kolonlar oluşturup bağ kirişleri ile birbirine bağlamayı düşünüyorum. ( bununla ilgilide ileride sorularım olabilir )

2. hocam kendimce bir kolon ve perde yerleştirmesi + kiriş geçişleri yaptım bina max 3 kat olacak. Bu satır için sorularım şöyle

1. Kolon ebatlarım sizce uygunmudur?

2. kolon sayısı ve yerleşimleri ve yönleri doğrumudur?

3. Perde kullanmam doğrumudur yerleri uygunmudur ?

4. kolonlarda özellikle ortadaki kolonlarımda eksiltme yapıp kirişleri saplama kiriş olarak bağlayabilirmiyim? ( hangi kolonları kaldırıp saplama kirişe dönmem doğru yada kabul edilebilir olur )

5. resimde görüldüğü gibi kirişleri oluştururken çerçeveleri yapının dışından dışına kadar  dümdüz bağlayamıyorum. bu bir sorunmudur?

6. Orta kolonlarım sıklaştığı için yazılarınızdan öğrenip anladığım kadarıyla kısa kiriş konusunun oluştuğu yerler var ( örneğin s4 / s5  ve s7 ve s8 bu aralıklarda kiriş yüksekliğini azaltmam gerekecek midir ? ( kısa giriş olarak görmeyebileceğim bir detay varmıdır ? )

7. Balkon olan bölgedeki konsol tasarımında bir üst katta balkon olarak değilde duvar örülüp odaya dönüşmesinde bir sakınca varmıdır ?

hocam birde şu s3 ve s10 kolonlarının arkasındaki acayip duruma geleyim

[url=https://hizliresim.com/peoksr8][/url]

hocam eve bitişik bir ev daha olduğunu söylemiştim malesefki ne yaptıysam her iki evin konumu bu şekilden öteye gitmiyor. Dolayısıyla alt katı belkide bir şekilde o çizdiğim kolon kiriş bütünüyle kullanabilir hale getirdik desek bile ben üst kat planında kırmızı ile çizdiğim yeri yani yandaki evin üstünü kullanıcam. yandaki ev blok tuğlalardan içleri harç doldurularak örüldü ve üst beton kalınlığı 15 cm olarak döküldü. şimdi bir üst kat için nasıl bir kolon ? kiriş ? çerçeve yada başka bir yöntem kullanabilirim?

şimdilik sorularım bu kadar hocam ilgilenir ve cevaplarsanız çok memnun olucam.

esrefoglu

Kolonlar minimum 30cm olabilir. perdeler 25cm genişliğinde olacaksa minimum 150cm(6 katı) uzunlugunda olmalı. Kolon boyutlarını biraz daha büyütmekte fayda var. Yapının kısa tarafına devrilme eğilimi olacağı için ataleti o yönde arttırırsanız faydanıza(yani kısa yönünde kolon boyutlarını büyütmek).Yandaki yapının oldugu taraftaki s10uda 30/90 yapsanız yeterli. Ama burada en önemlisi ölçüler yok, oda ölçüleri kaç metre onları göremedim. Nacizane yorumlarım, Ahmet bey tabi daha faydalı tespitlerde bulunacaktır.

KAHRAMAN

Yorumunuz için teşekkürler dediğiniz gibi bende Ahmet hocanın yorumunu sabırsızlıkla bekliyorum.

Baris11

Slm hocam benim sorum şu şekilde bir tableyi hem asma kirişli hemde normal kirişli asmolin olacak şekilde yaparsak olurmu? Kolonlar 70x30 kolonlara çok yük biberli?

ÇELİKKOLLU

Ekm 02, 2024, 06:27 öö #4 Son düzenlenme: Ekm 02, 2024, 06:39 öö ÇELİKKOLLU
Alıntı yapılan: KAHRAMAN - Eyl 30, 2024, 01:46 ösAhmet hocam selamlar;

Öncelikle ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

hocam ben inşaat mühendisi değilim ama atadan deden gelen beceri ve tecrübeler ile kendi kendime bir şeyler yapıyorum. sıva işleri seramik duvar örme tesisat işeleri kalıp çakma gibi bir çok işten anlarım. bu şekilde başlama sebebim bana vereceğiniz bilgileri inşaat mühendisliği terimleri ile değil de biraz daha anlayabileceğim şekilde yazmanız içindir.

hocam ben köyde bir inşaata başladım ve tek katlı bir eve kolonlar ekleyerek üstüne beton atmak ve ileride 2. belki belkii 3. kat yapabilecek şekilde bir tasarım yapmak için bayadır kafa yoruyorum ve sizin birçok yazınızı okudum çokk çokk teşekkür ederim bir çok bilgiyede ulaştım.

Ve soracaksınızdır proje ?? imar ??? hocam bunlar yok ama siz var sayarak yorumlarsanız çok sevinirim.

evin bulunduğu bölge izmir / aliağa  deprem bölgesi

evin zemini kayalık

ve eve bitişik bir başka blok tuğladan yığma bir ev vardır

[url=https://hizliresim.com/hkfxhe1][/url]

hocam resimlerini paylaştığım yapı şeklim bu olmak zorunda fakat sizden öğrendiğim kadarıyla sorun olduğunu düşündüğüm ( yada daha fazla bilgi bulamadığım için sorun olmayıp kabul edilebilir olup olmadığını bilmediğim ) konular var bunları sizle paylaşıp beni bir öğrenciniz gibi bilgilendirmenizi önemle rica ederim.

[url=https://hizliresim.com/4ik2afb][/url]

hocam ;

1. Bu yapıda tekil temeller ile perde ve kolonlar oluşturup bağ kirişleri ile birbirine bağlamayı düşünüyorum. ( bununla ilgilide ileride sorularım olabilir )

2. hocam kendimce bir kolon ve perde yerleştirmesi + kiriş geçişleri yaptım bina max 3 kat olacak. Bu satır için sorularım şöyle

1. Kolon ebatlarım sizce uygunmudur?

2. kolon sayısı ve yerleşimleri ve yönleri doğrumudur?

3. Perde kullanmam doğrumudur yerleri uygunmudur ?

4. kolonlarda özellikle ortadaki kolonlarımda eksiltme yapıp kirişleri saplama kiriş olarak bağlayabilirmiyim? ( hangi kolonları kaldırıp saplama kirişe dönmem doğru yada kabul edilebilir olur )

5. resimde görüldüğü gibi kirişleri oluştururken çerçeveleri yapının dışından dışına kadar  dümdüz bağlayamıyorum. bu bir sorunmudur?

6. Orta kolonlarım sıklaştığı için yazılarınızdan öğrenip anladığım kadarıyla kısa kiriş konusunun oluştuğu yerler var ( örneğin s4 / s5  ve s7 ve s8 bu aralıklarda kiriş yüksekliğini azaltmam gerekecek midir ? ( kısa giriş olarak görmeyebileceğim bir detay varmıdır ? )

7. Balkon olan bölgedeki konsol tasarımında bir üst katta balkon olarak değilde duvar örülüp odaya dönüşmesinde bir sakınca varmıdır ?

hocam birde şu s3 ve s10 kolonlarının arkasındaki acayip duruma geleyim

[url=https://hizliresim.com/peoksr8][/url]

hocam eve bitişik bir ev daha olduğunu söylemiştim malesefki ne yaptıysam her iki evin konumu bu şekilden öteye gitmiyor. Dolayısıyla alt katı belkide bir şekilde o çizdiğim kolon kiriş bütünüyle kullanabilir hale getirdik desek bile ben üst kat planında kırmızı ile çizdiğim yeri yani yandaki evin üstünü kullanıcam. yandaki ev blok tuğlalardan içleri harç doldurularak örüldü ve üst beton kalınlığı 15 cm olarak döküldü. şimdi bir üst kat için nasıl bir kolon ? kiriş ? çerçeve yada başka bir yöntem kullanabilirim?

şimdilik sorularım bu kadar hocam ilgilenir ve cevaplarsanız çok memnun olucam.

Merhaba

Yapı ruhsatı aldinız mi? alacakmisiniz? verdigim bilgilere  göre ruhsat almadan mi binayi  yapmayı  düşünüyorsunuz? 

Bılıme, egitime, uzmanlıga hepimiz saygı göstermek zorundayız. Tasiyıcı sistem oluşturmak, analizini yapmak gibi işler bildiginiz üzere  inşaat muhendisinin  gorevidir. Bu sektorde  uzun sure cesitli dallarda usta/kalfa/işci/tekniker  olarak calısmış olmamız tasiyici sistem olusturma hakkını bize vermez. Bilgimiz olmadan kendimize çok  güvenmeyelim, yanilıriz.  Be dediklerimi  birkac kez okuyup iyi degerlendirin.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Baris11 - Ekm 01, 2024, 11:50 ösSlm hocam benim sorum şu şekilde bir tableyi hem asma kirişli hemde normal kirişli asmolin olacak şekilde yaparsak olurmu? Kolonlar 70x30 kolonlara çok yük biberli?

Sorunuzdan birsey  anlamadım, yazim kurallarina biraz dikkat ederek, teknik terimleri  dogru ve yerinde kullanarak sorunuzu  sorunuz.

KAHRAMAN

Hocam tabiyki dediğiniz gibi bir proje çizdirip inşaat mühendisi yönetiminde ilerleyeceğim birşeyler bilsemde ne kadar demir kullanılması gerektiğini bilemiyorum zaten,

bu yüzden bir inşaat mühendisi desteği mecburen alıcam ve sıkıntı orda çıktı yardımcı olacak arkadaşım bu şekilde olmayacağını odaların yerleri değiştirmemi arkadaki çıkıntıyı kullanırsam üst kat yapamayacağımı falan söylediği için ben kendi kendime uğraşa girdim. Başka birine gidemiyorum ayıp olacak ee onunlada anlaşamıyoruz.... Şimdi bilgi toparlayıp tekrar tekrar düşünüyorum  ve istediğim şeyin gerçekten olmayacak bir yanı varmı onu araştırıyorum.  Sizden aldığım cevapları kendisine okutucam. Bu yüzden vereceğiniz bilgiler bana çok destek olacak

KAHRAMAN

Ahmet hocam yorumunuzu sabırsızlıkla bekliyorum