Ekm 16, 2024, 11:31 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla

ÇELİK YAPILAR R KATSAYISI

Başlatan Genç Mühendis, Mar 04, 2022, 01:23 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Genç Mühendis

Ahmet hocam öncelikle selamlar, elimde betonarme bir bina üstüne tonoz çelik çatı girilecek bir proje var. tonoz yüksekliği 5m olacak, betonarme kolonların üstüne çelik kolonlar oturacak şekilde bir sistem oluşturdum. Burda R yi kaç almam gerekiyor, yüksek sünek alırsam kaç? Sınırlı sünek alırsam kaç? bu ve benzeri tonoz yapılar için R katsayısı ile ilgili yönetmelikle belirtilen bir şey bulamadım.
Bir taraf moment aktaran olacak, bir taraf mafsallı birleşim olacaktır. Yardımcı olursanız sevinirim hocam, teşekkür ederim.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Genç Mühendis - Mar 04, 2022, 01:23 ösAhmet hocam öncelikle selamlar, elimde betonarme bir bina üstüne tonoz çelik çatı girilecek bir proje var. tonoz yüksekliği 5m olacak, betonarme kolonların üstüne çelik kolonlar oturacak şekilde bir sistem oluşturdum. Burda R yi kaç almam gerekiyor, yüksek sünek alırsam kaç? Sınırlı sünek alırsam kaç? bu ve benzeri tonoz yapılar için R katsayısı ile ilgili yönetmelikle belirtilen bir şey bulamadım.
Bir taraf moment aktaran olacak, bir taraf mafsallı birleşim olacaktır. Yardımcı olursanız sevinirim hocam, teşekkür ederim.

Merhaba,

Bir sistemde  moment aktarmayan bir birlesim varsa bilin ki  sunekliginiz düşük olacaktir. Dolayisiyle moment aktarmayan sisteme dair  katsayi kullanmalisiniz.  R=3 alabilirsiniz.

Genç Mühendis

Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim. R 3 dediğiniz
1) TAblo 4.1 de tam olarak hangisine denk geliyor? R 3 dediğiniz Tablo 4.1  C32. "Deprem etkilerinin tamamının süneklik düzeyi sınırlı merkezi çaprazlı çelik çerçevelerle karşılandığı binalar" mı oluyor ?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Genç Mühendis - Mar 07, 2022, 10:03 ööÖncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ederim. R 3 dediğiniz
1) TAblo 4.1 de tam olarak hangisine denk geliyor? R 3 dediğiniz Tablo 4.1  C32. "Deprem etkilerinin tamamının süneklik düzeyi sınırlı merkezi çaprazlı çelik çerçevelerle karşılandığı binalar" mı oluyor ?

Yapiniz  celik degil, C bolumunu   kullanamazssiniz.  Beton kolon ustune tonoz oturtacaksiniz.  B15 kullanacaksiniz

Genç Mühendis

hmm. Anladım teşekkür ederim. Peki Çelik İçin  Tablo 4.1 C16. "Deprem etkilerinin tamamının çatı düzeyindeki bağlantıları bmafsallı olan ve yüksekliği 12 m'yi geçmeyen süneklik düzeyi yüksek
çelik kolonlar tarafından karşılandığı tek katlı binalar" bunu nasıl yorumlayabiliriz? Çatı bağlantısındaki çaprazlı mafsallı birleşimler olarak mı yoksa bunlara kolon kiriş dahi bütün bağlantılardan mı bahsediyor yönetmelik. Ben tam olarak yorumlayamadım bu öncüğü, Örnek vererek yardımcı olursanız teşekkür ederim.

ismail hayat

Karmaşık yada tipini tam belirleyemediğiniz yapılarda OMF kullanabilirsiniz (öneri). Ahmet Bey araya girdim, kusura bakmayın.

Genç Mühendis

Tabi haklısınız o konuda öyle yaklaşılabilir. Şu yönetmelikteki Tablo 4.1 C16 daki öncüyü pek çözemedim. Oradaki mafsal tanımı kolon kiriş birleşimleride geçerli mi yoksa sadece çatıya atılan stabilite ve çaprazlar için mi geçerlidir diye

Genç Mühendis

Alıntı yapılan: Genç Mühendis - Mar 09, 2022, 09:27 ööTabi haklısınız o konuda öyle yaklaşılabilir. Şu yönetmelikteki Tablo 4.1 C16 daki öncüyü pek çözemedim. Oradaki mafsal tanımı kolon kiriş birleşimleride geçerli mi yoksa sadece çatıya atılan stabilite ve çaprazlar için mi geçerlidir diye
hocam rica etsem bu konudaki fikrinizi öğrenebilir miyim? C16 da öncü?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Genç Mühendis - Mar 19, 2022, 11:03 ööhocam rica etsem bu konudaki fikrinizi öğrenebilir miyim? C16 da öncü?

C16,  kolon kiris birlesim yerlerinni  kapsamakta. 

ahmettasdemir

Hocam peki yapı 2,3,4 katlı betonarme ise ve üzerinde geniş açıklıklı makaslarla çelik çatı varsa R ve D katsayıları ne alınmalı

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: ahmettasdemir - Ağu 15, 2024, 12:47 ösHocam peki yapı 2,3,4 katlı betonarme ise ve üzerinde geniş açıklıklı makaslarla çelik çatı varsa R ve D katsayıları ne alınmalı

Vatinin celik olmasi ahsap olmasi(sadece cati) yapinin alt bolumunun R  ve D   sini etkilemez.  Catiyi  ankastre bagli  olarak  ayrica cozup alt bolume kedit yedirlerini ekitebilirsiniz