Ekm 16, 2024, 11:21 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


Son İletiler

Sayfa1 2 3 ... 10
1
Çelikkollu'ya Soru Sor / Ynt: Perde Taban Momentleri Ha...
Son İleti Gönderen ÇELİKKOLLU - Bugün, 08:02 öö
Alıntı yapılan: Esra emen - Bugün, 01:34 ööMerhaba 2 katlı bir evin 2.katında sadece salonu genişletmek için kolon kesilebilir mi acaba?


Kolonlara, kirislere dokunmayın. Cevabını bildiginiz soruları da sormayın.
2
Çelikkollu'ya Soru Sor / Ynt: Mantar dosemelerde kapali...
Son İleti Gönderen ÇELİKKOLLU - Bugün, 08:00 öö
Alıntı yapılan: Statik00 - Dün, 11:47 ösHocam mantar doseme hesabi yapılan bir yapıda kapalı çıkma yapacagim bu yerlerde kiris ile taşıyıcıları birbirlerine bağlama zorunluluğumuz var mi? Kirisli sistemde kolon ise tasiyicidan tasiyiciya o.75 katı olacak şekilde bağlıyoruz


Planli Alanlar Imar Yonetmeliginin  30.maddesinin (b) fikrası söyle der:

"Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise; çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği/bağlantılı olduğu (Değişik ibare:RG-12/8/2023-32277) düşey taşıyıcı elemanların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esasların 7.5.1 maddesinin (a) bendi kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunludur."

Goruldugu  uzere  tasiyici sistem tipinden bagımsız olarak kapalı çikmayi olusturan konsollarin  mesnetlendigi  dusey elemanlarin   genis kirislerle baglanması zorunludur. Siz kirissiz dösemeli  bir taşiyici sistem dahi secseniz eger  yapıda kapalı çikma mevcut ise konsollarin bagli oldugu kolonlari  kirislerle birlestirerek cerceve  olusturmak zorundasiniz.
3
Çelikkollu'ya Soru Sor / Ynt: Perde Taban Momentleri Ha...
Son İleti Gönderen Esra emen - Bugün, 01:34 öö
Merhaba 2 katlı bir evin 2.katında sadece salonu genişletmek için kolon kesilebilir mi acaba?
4
Çelikkollu'ya Soru Sor / Mantar dosemelerde kapali cikm...
Son İleti Gönderen Statik00 - Dün, 11:47 ös
Hocam mantar doseme hesabi yapılan bir yapıda kapalı çıkma yapacagim bu yerlerde kiris ile taşıyıcıları birbirlerine bağlama zorunluluğumuz var mi? Kirisli sistemde kolon ise tasiyicidan tasiyiciya o.75 katı olacak şekilde bağlıyoruz
5
Alıntı yapılan: Statik00 - Dün, 10:12 ööHocam hayırlı günler.

Projem dilatasyon ile ayrılmakta. Yapım b+z+2 ve z+2nk olan 2 yapı arası sağlam zemin arasında 3,50 kot farkı mevcut  temel kotları arasında. Ayrıca ilgili dükkan olarak kullanılacak.
1- temelleri aynı kota getirmek amacıyla bodrum yapmayı uygun görüyoruz statik açıdan ancak bir dayanak gösteremiyoruz.
2- 10 cm dilatasyon bırakıp yapıları farklı kotlara oturtturup üst kattan gelecek yapı yükünü cephe boyunca etki ettirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca yapılara imalat sırası belirleyip(önce alt kottaki yapı) imalat sırasında üstteki yapının temel altına problem oluşturmamasını hedefliyoruz. Ayrıca diğer yapının temel kotu ile bodrum katlı olan yapının bodrum tavan kotunu eşitleyerek tabliye kotlarını eşitliyoruz.


Sizce nasıl bir yöntem denemeliyiz  dediğimiz gibi tek kotta imal ettirelim diyoruz ama bu hususta elle tutulur bir maddemiz olmadığı için arada kaldık.





Binalar dilatasyon olmayacaksa  temel kotlarinin  ayni seviyede olmasi, kademeli temelden kacilmasi  ideal cözüm.  Eger kademeli temel yaparsaniz dinamik  ozellikleri farkli,  yani periyotlari farkli 2 binayi birledtirmis gibi olursunuz ki bu deprem davranisi farkli 2 binayi birledtirmekle syni anlami taşır.

Dilatasyonda bir cozum.  Farkli kot temel yapacaksaniz  dilatasyon iyi bir cozum, olmasi gereken bir cozum.

Yonetmeliklerde  her  durum ayri ayri  yazilmaz, yaptiginiz projenin imalatin fen ve sabat kurallarina uygun olmasi  gerekir. Fen/sanat/muhendislik  bilimine  uygun olmasi demek periyodu frekansi farkli 2 binayi  birlestirmekle  yapilamaz, buna diz muhendis olarak karar vereceksiniz ve kademeli  temelin fen/sanat kurallarina uygun olmadigini  bilmelisiniz.
6
Çelikkollu'ya Soru Sor / Ynt: SAP2000 MODAL DEPLASMAN
Son İleti Gönderen ÇELİKKOLLU - Dün, 01:29 ös
Alıntı yapılan: cagri_1 - Dün, 11:08 ööHocam merhaba,

Ekteki örnek projeyi çalışırken 17 mt yükseliğinde çelik çaprazlı çerçeve sistemde modal analizde kolonlarda 900 mm deplasman alıyorum. Hach kolon yapmama rağmen bir türlü düzeltemiyorum. Önerilerinizi alabilir miyim? 

İyi çalışmalar.


https://resimlink.com/_vINwEuUh5




Kuvvetleri bilmiyoruz. Sekilde tam gorunmuyor, sistemi goremiyoruz.Ancak 90 cm deplasman  fazla gibi gorunuyor,  Öncelikle baglantilarinizi bir kontrol edin, capraz baglantilar dahil.  Baglanti hatasi olup   elemanlar serbest hareket ediyor olabilir.
Baglantilardan sonra  otelemelere bakin, hangi  oteleme hangi elemanda ne kadar. .
7
Alıntı yapılan: Gökhan H. - Dün, 10:36 ööHocam merhaba.
Linkte bulunan resimlerde de görüldüğü üzere paket programlarda boyuna donatı bindirme yerleri ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum. Piyasada hazırlanan birçok projede aynı durumla karşılaşmaktayım. Örnek olarak kat yüksekliği fazla, yüksek kolonlu garaj veya hangar gibi yapılarda, kat tanımı yapılan kotta kiriş bulunmamasına rağmen boyuna donatı bindirme yerleri resimlerdeki gibi kat tanımı yapılan kotlara göre hesaplanıyor. Dolayısı ile program kolon burkulma boyunu doğru hesaplamasına rağmen bindirmelerde yönetmeliğin belirttiği orta bölge tanımının dışına çıkılıyor.

Bu durumla ilgili olarak sormak istediklerim;

1- Bindirme orta bölgede olacak şekilde çizimde donatı boylarını düzenlemek doğru bir çözüm olur mu?
2- Şantiyelerde kolon filiz boyu orta bölgeye kadar bırakılıyor fakat üst kat kolon boy donatıları da imalat kolaylığı gibi gerekçelerle alt kat döşemesine kadar indiriliyor. Bu uygulamayı nasıl değerlendirmek gerekir?

https://imgur.com/a/iWry15F



1... Kolonlarda  ciktilardan bagimsiz olarak bindirmeleri orta bolgede  kendiniz yapabilirsiniz.

2...  Kolon orta bolgede yaptiginiz bindirmede  Lb min boydur. Siz bu Lb  yi  uzatabilirsiniz,  alt kat dosemedine dek donatiyi indirebilirsiniz, ama min Lb mutlaka orta 1/3  bolgede   saglanmis olmali.
10
Çelikkollu'ya Soru Sor / SAP2000 MODAL DEPLASMAN
Son İleti Gönderen cagri_1 - Dün, 11:08 öö
Hocam merhaba,

Ekteki örnek projeyi çalışırken 17 mt yükseliğinde çelik çaprazlı çerçeve sistemde modal analizde kolonlarda 900 mm deplasman alıyorum. Hach kolon yapmama rağmen bir türlü düzeltemiyorum. Önerilerinizi alabilir miyim? 

İyi çalışmalar.


https://resimlink.com/_vINwEuUh5

Sayfa1 2 3 ... 10