Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla
Alıntı yapılan: Esra emen - Bugün, 01:34 ööMerhaba 2 katlı bir evin 2.katında sadece salonu genişletmek için kolon kesilebilir mi acaba?
Alıntı yapılan: Statik00 - Dün, 11:47 ösHocam mantar doseme hesabi yapılan bir yapıda kapalı çıkma yapacagim bu yerlerde kiris ile taşıyıcıları birbirlerine bağlama zorunluluğumuz var mi? Kirisli sistemde kolon ise tasiyicidan tasiyiciya o.75 katı olacak şekilde bağlıyoruz
Alıntı yapılan: Statik00 - Dün, 10:12 ööHocam hayırlı günler.
Projem dilatasyon ile ayrılmakta. Yapım b+z+2 ve z+2nk olan 2 yapı arası sağlam zemin arasında 3,50 kot farkı mevcut temel kotları arasında. Ayrıca ilgili dükkan olarak kullanılacak.
1- temelleri aynı kota getirmek amacıyla bodrum yapmayı uygun görüyoruz statik açıdan ancak bir dayanak gösteremiyoruz.
2- 10 cm dilatasyon bırakıp yapıları farklı kotlara oturtturup üst kattan gelecek yapı yükünü cephe boyunca etki ettirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca yapılara imalat sırası belirleyip(önce alt kottaki yapı) imalat sırasında üstteki yapının temel altına problem oluşturmamasını hedefliyoruz. Ayrıca diğer yapının temel kotu ile bodrum katlı olan yapının bodrum tavan kotunu eşitleyerek tabliye kotlarını eşitliyoruz.
Sizce nasıl bir yöntem denemeliyiz dediğimiz gibi tek kotta imal ettirelim diyoruz ama bu hususta elle tutulur bir maddemiz olmadığı için arada kaldık.
Alıntı yapılan: cagri_1 - Dün, 11:08 ööHocam merhaba,
Ekteki örnek projeyi çalışırken 17 mt yükseliğinde çelik çaprazlı çerçeve sistemde modal analizde kolonlarda 900 mm deplasman alıyorum. Hach kolon yapmama rağmen bir türlü düzeltemiyorum. Önerilerinizi alabilir miyim?
İyi çalışmalar.
https://resimlink.com/_vINwEuUh5
Alıntı yapılan: Gökhan H. - Dün, 10:36 ööHocam merhaba.
Linkte bulunan resimlerde de görüldüğü üzere paket programlarda boyuna donatı bindirme yerleri ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum. Piyasada hazırlanan birçok projede aynı durumla karşılaşmaktayım. Örnek olarak kat yüksekliği fazla, yüksek kolonlu garaj veya hangar gibi yapılarda, kat tanımı yapılan kotta kiriş bulunmamasına rağmen boyuna donatı bindirme yerleri resimlerdeki gibi kat tanımı yapılan kotlara göre hesaplanıyor. Dolayısı ile program kolon burkulma boyunu doğru hesaplamasına rağmen bindirmelerde yönetmeliğin belirttiği orta bölge tanımının dışına çıkılıyor.
Bu durumla ilgili olarak sormak istediklerim;
1- Bindirme orta bölgede olacak şekilde çizimde donatı boylarını düzenlemek doğru bir çözüm olur mu?
2- Şantiyelerde kolon filiz boyu orta bölgeye kadar bırakılıyor fakat üst kat kolon boy donatıları da imalat kolaylığı gibi gerekçelerle alt kat döşemesine kadar indiriliyor. Bu uygulamayı nasıl değerlendirmek gerekir?
https://imgur.com/a/iWry15F