Nis 19, 2024, 05:54 öö

Haberler:

Medeniyet Mühendisleri Forum Sitesinin Kapatılması Kararı
Anket İçin Tıkla


Mühendisin imza atmamasi

Başlatan Nergiz, Ara 04, 2019, 07:44 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nergiz

Iyi akşamlar. Insaatimiz yapi kullanma izni alma aşamasına geldi. Inşaat şefimiz muteahhitimiz ve statik projemizi çizen kişi aynı insaat mühendisi.  Inşaat mühendisi arkadaş aramızdaki maddi anlaşmazlık yüzünden imza atmıyor ve kendi imza atmadığı gibi hiç bir sorun yaşamadığınız mimarımızada (mimarla yaptıkları ortak projeler var .) parafla yapilacak düzeltmeleri yapmaması konusunda baskı yapıyor.  Mimarımızda aramızda kalmamak için istifa ya da muvakatname vermeyi teklif etti bize. Bu gibi keyfi davranışlar için kanunda herhangi bir uygulama var mı  ?  Mühendis olan kişi yaptığı sözleşmeye göre çok çok daha fazla ödeme yapmamızı yoksa oturma musadesine alamiyacagimizi soyluyor. Babam in üzerine insaat ve kendisi 70 yaşında. Kânun bizi bu gibi durumlarda koruyor mu ? Mühendisler odasına şikayette bulunabilir miyiz ?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Nergiz - Ara 04, 2019, 07:44 ösIyi akşamlar. Insaatimiz yapi kullanma izni alma aşamasına geldi. Inşaat şefimiz muteahhitimiz ve statik projemizi çizen kişi aynı insaat mühendisi.  Inşaat mühendisi arkadaş aramızdaki maddi anlaşmazlık yüzünden imza atmıyor ve kendi imza atmadığı gibi hiç bir sorun yaşamadığınız mimarımızada (mimarla yaptıkları ortak projeler var .) parafla yapilacak düzeltmeleri yapmaması konusunda baskı yapıyor.  Mimarımızda aramızda kalmamak için istifa ya da muvakatname vermeyi teklif etti bize. Bu gibi keyfi davranışlar için kanunda herhangi bir uygulama var mı  ?  Mühendis olan kişi yaptığı sözleşmeye göre çok çok daha fazla ödeme yapmamızı yoksa oturma musadesine alamiyacagimizi soyluyor. Babam in üzerine insaat ve kendisi 70 yaşında. Kânun bizi bu gibi durumlarda koruyor mu ? Mühendisler odasına şikayette bulunabilir miyiz ?

Merhaba

Planli alanlar imar yonetmeliginin 64.maddesinin 12.bendi soyle der:

(12)  Yapının ruhsat ve eki projelerine uygun olarak yasal süresi içinde tamamlandığı ilgili idare tarafından fenni mesuller ve yapı sahibi ile birlikte belgelenmiş ise, yapı kullanma izin belgesi düzenlenmeden önce yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, mimari proje müellifinin vefat etmesi, mahkûmiyet ve benzeri nedenlerle kendisine ulaşılamadığı veya yapının yapı kullanma izni almasına engel haklı bir gerekçe göstermeksizin imzadan imtina ettiği durumlarda; yapı kullanma izin belgesinde ilgili bölümlere yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, mimari proje müellifinin bilgileri kaydedilerek imzaları olmadan yapı kullanma izin belgesi düzenlenir ve bu kişiler, haklarında işlem yapılmak üzere ilgili meslek odasına bildirilir. Bu durumda daha önce ilgili idare tarafından verilmiş iskâna uygunluk raporu, süresi içinde yapılan yapı kullanma izin belgesi başvurusuna ilişkin belgeler, ilgililere ulaşılamadığına dair belgeler ve bunlarla yapılan sözleşmeler ruhsat dosyasında bulunmak zorundadır. Yapı kullanma izin belgesinde müteahhidin, şantiye şefinin, mimari proje müellifinin imzasının bulunmaması, sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.

Yani santiye sefi, mimar gibi kisiler imza atmasa bile kullanma izni alabilirsiniz. Ancak bu durum yapi tamamen projeye uygun ise gecerlidir. Eger mimar tarafindan projede duzeltme yapilmasini gerektirecek konular varsa ve mimarin parafi gerekiyorsa o takdirde bu durum gecerli degildir, mimarin muvaffakatini (imza) almaniz gerekir ki  sizin durumunuz boyledir. Eger sizden sozlesme harici  fazla para talebinde  bulunmuslarsa ve imza icin bunu  kullaniyorlarsa bunu  cozmek icin hukuki  yollara basvurabilirdiniz, dava acardiniz alacak verecek sorununuzu halledebilirsiniz. Mimarlar idasina şikayet veya herhangi bir odaya şikayet etmenizin herhangi bir yaptirimi  bu konuda yoktur. Ancak bu odalara şikayet  etmeden arabuluculuk yapmalari konusunda gayriresmi basvuruda bulunabilirsiniz.

Nergiz

Iyi akşamlar. Bir sorum daha olucaktı.Celik çatı profilinin taşıyıcı ayakları tuğla üzerine mi monte edilir yoksa tabya betonu üzerine mi ? Bizim muteahhitimiz  beşik çatımızın taşıyıcı ayaklarını 1metre parapet duvarın üzerine monte etmiş. 1 derece deprem bölgesi olan bir bölgede bütün çatı yükünü taşıyan bir kolon görevi gören bu ayakları tabya betonuna kadar uzatıp monte etmesi daha doğru olmazmiydi. Yapı denetim muteahhite ve bize ihtarname gönderdi ve 15  gün için de duzeltmesini istedi.Biz de bu ihtarnameye istinaden muteahhit  gerekli düzeltmeleri yapmaları için bir ihtarname gönderdik. Fakat muteahhit 15 gün dolduğu halde herhangi bir düzeltme yapmadı. Mal sahibi olarak biz yaptirabilirmiyiz?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Nergiz - Ara 05, 2019, 07:47 ösIyi akşamlar. Bir sorum daha olucaktı.Celik çatı profilinin taşıyıcı ayakları tuğla üzerine mi monte edilir yoksa tabya betonu üzerine mi ? Bizim muteahhitimiz  beşik çatımızın taşıyıcı ayaklarını 1metre parapet duvarın üzerine monte etmiş. 1 derece deprem bölgesi olan bir bölgede bütün çatı yükünü taşıyan bir kolon görevi gören bu ayakları tabya betonuna kadar uzatıp monte etmesi daha doğru olmazmiydi. Yapı denetim muteahhite ve bize ihtarname gönderdi ve 15  gün için de duzeltmesini istedi.Biz de bu ihtarnameye istinaden muteahhit  gerekli düzeltmeleri yapmaları için bir ihtarname gönderdik. Fakat muteahhit 15 gün dolduğu halde herhangi bir düzeltme yapmadı. Mal sahibi olarak biz yaptirabilirmiyiz?


Bahsettiginiz parapet duvar uzerine celik ayaklar sabitlenemez  Muteahhite ihbarname cekmissiniz. Projede nadil gorunuyor bilmiyorum. Muteahhit projeye uygun yapmakla yukumlu. Projeye aykiri bir imalat gerceklesmisse, ihtarname cekmissiniz. Eger parasal anlamda da problem varsa, noterden tespiti yaptirip projeye uygun hale getirtebilirsiniz. Bu tespit tutanagini da , muteahhitle anlasma sartlarinizida dikkate alarak iletide tanzim etmekte  kullanabilirsiniz

Nergiz

İyi aksamlar.Öncelıkle verdıgınız cevaplar ıcın tesekkur ederım.Bızım ınsaatımızın tadılat ruhsatında yapı muteahhıtı ınsaat sefı ve statık proje muellefı aynı kısı.Catıyla ılgılı problemı daha once yazmıstım. ıhbarnamede verdıgımız yasal sure ıcınde muteahhıt catıyı duzelttı ve ınsaat yapı kullanma ıznı alma asamsına geldı. sımdıde yapı denetım fırması bıtmıs ınsatta ortak alan olan catı ıcın mımarı projesı var statık projesı yok statık proje cızdırmemızı ıstıyor.Statık proje muellefı olan muteahhıtte projeyı ne cızıyor ne de imzalıyor. ayrıca yapı denetımın hakedıslerınede ımza atmıyor.yapıya baglı ıstınat duvarı (ayrı ruhsatlandırıldı)projesıne de yıne yapı denetım fırmasının hakedıslerıne de ımza atmıyor. bızde bıtmıs olan ınsaata yapı kullanım ıznı ıcın basvuruda bulunamıyoruz. Bız bu muteahhıtı fesıh yapabılırmıyız? ınsaat sefı statık proje muellefı ve muteaahıt olarak fesıh yapsak sıstem den otamatık dusermı? yoksa ınsaat seflıgı ıcın ayrıca bırsey yapmamız mı gerekıyor? artık kendısının bu gereksız sımarık davranıslarından bıktık. ya fesıh yapalım dıyoruz yada ınsaatın  satısını yapalım dıyoruz. yapı sahıbı degısınce  yapı ruhsatı yenılemesıne gıdılıyor ve yapı denetım sırketıde fesıh oluyor. zaten bugun beledıye ıle gorustugumuzde eger catı ıcın statık proje cızılecekse yenıden ruhsatlandırmaya gıderım dıyor. tadılat projesıne yıne tadılat ruhsatlandırması yanı . suan trajı komık bır durum. beledıye ıstemıyor statık proje yapı denetım ıstıyorm dıyor proje muellefı cızmem  ımzalamam dıyor:) bız ne yapıcaz sasırdık :) en ıyısı ınsaatın satısını yapayım  dıyor. ınsaat 2katlı 400 metrekare.bız yapı denetıme en basta nıcın catı ıcınde  statık projeyı ıstemedıgını soruyoruz.Binanın statık projesı var ama catı  yok  sadece mımarı projede gorunuyor ortak alan oldugu ıcın. Bız de yapı denetıme  yenıden ruhsatlandırmaya gıtmemek ıcın statık proje ıstemedıgımızı soyledık. bızım ımzamız olmadan  yapı denetım statık ve mımarı proje muellejlerının ımzalarıyla catının statık projesı onaylanır mı beledıye tarafından ? baskaları eksık ve hata yapıyor sureklı zaman ve para kaybına ugruyoruz. sızce ne yapmalıyız. Tşkler

Nergiz

Ara 19, 2019, 11:50 ös #5 Son düzenlenme: Ara 20, 2019, 12:01 öö Nergiz
Bır de yapı kullanma ıznı  asamasına gelmıs bır ınsaata havuza dustugunde yenı bıryapı denetım fırması almak ıster mı? yapı denetım  fırması bastan ıstemedıgı statıgı sımdı ımalatı tamamlanmıs bır yapı ıcın ıster mı? zaten yapıldı bıttı suan çatının yonetmelıge bır aykırılıgı yok zaten mımarı projeyede uygun. bız yapı sahıbı olarak  bu statık  proje ıstenmesıne onay vermıyoruz ve yenıden bu yuzden ruhsatlandırma yapılmaya gıdılmesını ıstemıyoruz. bu yuzden ekstra cızılen statık projeyede ımza atmayıda dusunmuyoruz. projelere ve yonetmelıklere uygun bınamıza yapı kullanma belgesı almak ıstıyoruz.
ama bu statık projeyı ıstıyorum dıye ısrar eden yapı denetım fırmasına karsı da ne yapmalıyız bılmıyoruz. Sızce boyle bır durumda kanunen ne yapmak gerekır.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Nergiz - Ara 19, 2019, 11:50 ösBır de yapı kullanma ıznı  asamasına gelmıs bır ınsaata havuza dustugunde yenı bıryapı denetım fırması almak ıster mı? yapı denetım  fırması bastan ıstemedıgı statıgı sımdı ımalatı tamamlanmıs bır yapı ıcın ıster mı? zaten yapıldı bıttı suan çatının yonetmelıge bır aykırılıgı yok zaten mımarı projeyede uygun. bız yapı sahıbı olarak  bu statık  proje ıstenmesıne onay vermıyoruz ve yenıden bu yuzden ruhsatlandırma yapılmaya gıdılmesını ıstemıyoruz. bu yuzden ekstra cızılen statık projeyede ımza atmayıda dusunmuyoruz. projelere ve yonetmelıklere uygun bınamıza yapı kullanma belgesı almak ıstıyoruz.
ama bu statık projeyı ıstıyorum dıye ısrar eden yapı denetım fırmasına karsı da ne yapmalıyız bılmıyoruz. Sızce boyle bır durumda kanunen ne yapmak gerekır.


Bu  soru vesilesi ike oncelikle yapi denetim havuzuna ilk dusmus yaplar icin  genel bir hatirlatma yapayim. Mal sahibi eskiden kendisi istedigi denetim sirketi ile anlasiliyordu ve kırımlar cok yuksekti. Daha sonra havuz sistem neticesinderuhsat alinacak binalarin denetleme islemi torbadan yapilmaya baslandi. Havuz sisteminden cikan yapi denetim sirketini mal sahibinin en fazla 1 kez begenmeme hakkı bulunmakta, bu bilgiden sonra soru ozeline geleyim.

Eger yapi tamamen projelere  uygun halde imal edilmisse yeni bir tadilat projedi tabiki istenmez. Ancak bazen sadecemalzene cesiti bile degistirilse tadilat gerekebilir. Mesela mimari olarak hersey uygundur ama cati ahsap yerine celikten imal edilmis olabilir, bu durumda kısmi tadikat gerektirebilir. Bunun  kontrolunude yapi denetim firmalari yaoar. Dolayisiyle oncelikle yapi denetim firmasinin neden tadilat projesi istedigini ayrintili bir ogrenin. Yapi denetim firmasi olumlu rapor vermeden iskan belgesi almaniz mumkun  degil.

Nergiz

Mimaride ahsap ya da çelik diye bile belirtilmemiş. Bizim çatımız çelik. Her türlü yönetmeliğe projeye de uygun. Yaoi denetim firması sadece kendini muteahitle mahkemelik oluruz diye güvence altına almak istiyor. Bu kadar açık açık söylediği bu . Başım ağrımasın diyor. Ben de öyleyse neden tadilat projelerini onaylarken istemediniz iş bitmiş bütün imalat bitmiş şimdi istiyorsunuz diyoruz. Peki yapi denetim firmaları kaç defa begenmemezlik yapabiliyor? Kimsenin inşaata uğradığı yok . Yapi denetimin Denetim elemanlarının yuzunu gormedik. Bu sistemle saglam bina yapılamaz bu ülkede. Herşey Allah a emanet.Kanun da herşey var uygulama da kağıt üzerinde. Bana yapi denetimin söylediği şu telefonda: ,Kanuna göre giderseniz bu insaati bitiremezsiniz . Yanlış sistem de doğru olmaya çalışıyoruz anlıyacağınız 😊